Kopke Port Fine Ruby no 59
OverzichtKopke Fine Ruby Port no 59:
Kopke Ruby is een heerlijke jonge Port. De Port is donker robijn rood van kleur en heeft aroma's van rood fruit. In de smaak vind u pruimen, kersen en rijp sappig fruit terug. Al bij al is heel een heerlijk soepele en ronde port wat hem voor elke gelegenheid goed maakt. De port is goed te combineren met verschillende desserts voor bij ijs. Het beste is om de port op 16/18 graden te bewaren.
Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong.
Een hevige brand in 1882 verwoestte een groot deel van het verleden en daarom is het moeilijk een algehele geschiedkundige weergave te maken. De huidige directie, eigenaar sinds 1953 heeft zich veel moeite getroost om de goede reputatie van het bedrijf te handhaven. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Naar landen waar faam en kwaliteit hoog in het vaandel staat.
De Kopke Port kelders bevinden zich in de "Entreposto de Gaia", waar de meeste Portkelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. In deze kelders ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten.
De wijn ligt hier door de jaren heen langzaam in stilte te rijpen. Een stilte die alleen verstoord wordt door de vele bezoekers die de kelders komen bekijken en genieten van een overheerlijk glas Kopke Port.
Kopke Fine Ruby Port no 59
Kopke Fine Ruby Port no 59. is de meest voorkomende portsoort. De robijnrode kleur is hierin het belangrijkste kenmerk en definieert het bekende uiterlijk van de portwijn. De port wordt twee tot drie jaar opgeslagen in roestvrijstalen tanks, betonnen reservoirs en heel soms op eikenhouten vaten. Het is dus een jong gebottelde port waarbij eigenlijk geen rijpingsproces optreedt. Dit zorgt ervoor dat het fruitige karakter en de intense aroma’s behouden blijven.
Kopke Fine Ruby Port wordt gemaakt van een paar druivensoorten o.a. de Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional. Zodra ze geplet worden, begint de fermentatie van het zoete sap. Daarna gaat de wijn meteen op fles om het rijpingsproces te stoppen. Een fles Ruby kunt u prima een paar jaar ongeopend laten liggen. Breekt u hem aan, dan blijft hij door de hersluitbare kurk dop zeker nog een maand goed.
Ruby port is donker of robijnrood tot paars aan toe. Hij heeft een zoete, volle smaak van zwarte bessen, chocola, stroop en kersen. Niet al te complex dus uitstekend geschikt voor een avondje thuis of een verjaardag en lekker bij een chocolaatje of zachte kaas. Nederlanders drinken graag deze rode port
Erg lekker als aperitief of bij:
- IJs dessert
- Aardbei en yoghurt mousse
- Aardbei en yoghurt mousse
Serveer temperatuur: tussen de 12 en 14ºC.
ZICHT/KLEUR
Donkerbruin.
GEUR
Zoet en rozijnen.
SMAAK
Zoet met in de smaak hinten van noten en rozijnen.
AFDRONK
Volle lange afdronk.
GERECHT
Goed te combineren bij nagerechten met chocolade en kaas