Carlos Serres DOC Rioja blanco
OverzichtCarlos Serres DOC Rioja blanco:
Wijngaard & kelder
Druivensoort(en): Viura (85%), tempranillo blanco (15%)
Serveren en Proeven
Proefnotities: Heerlijke wijn met aroma's van appels, ananas en bloemen. De smaak is fris en fruitig, met een lange afdronk en een goede balans in fruit en zuren.
Serveersuggesties: Heerlijk bij diverse visgerechten, gerookt vlees en verse, licht gerijpte kazen.
Serveertemperatuur: 8-10° C.
Achtergrond
Gebied: Rioja
Over de streek: Rioja is het eerste gebied in Spanje welke in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 wordt deze status verhoogd naar D.O.C. en dit is dan ook de eerste regio met deze status. Al tweeduizend jaar geleden bestond er in het Riojadistrict een wijnbouwcultuur, zoals ook is bewezen door talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Deze cultuur zette zich tijdens de Middeleeuwen onder de bescherming van de kloosters voort. Gonzalo de Berceo, de eerste dichter die in het Spaans schreef, roemde in het klooster van San Milan de la Cogolla de eigenschappen van Riojawijn in zijn gedichten.
Over het wijnhuis
Aan het einde van de 19e eeuw zijn bijna alle wijnstokken in Europa aangetast door de phylloxera vastatrix en dit is desastreus voor de wijnhandel. De fransman Charles (later Carlos) Serres ontdekt dat het huidige Rioja gebied vrij blijft van deze schadelijke druifluis en sticht hier Bodegas Carlos Serres. Hij was daarmee ook het eerste bedrijf die wijnen exporteerde en daarmee Rioja internationaal op de kaart heeft gezet.
Bijzonderheden
Carlos Serres is één van de weinigen in Rioja met eigen tempranillo blanco druivenstokken. Tempranillo blanco is een zeldzame witte wijndruif die pas in 1988 bij toeval ontdekt is in een oude wijngraard in Murillo del Rio Leza (La Rioja). De tempranillo blanco is een witte mutant van de rode tempranillo en heeft 97,8% van het DNA gemeen met de rode variant.