Moulin Touchais
OverzichtMoulin Touchais
Moulin Touchais is een heel bijzondere en complexe
dessertwijn uit de Coteaux du Layon, Loire, gemaakt van
100% chenin blanc-druiven. De manier van oogsten, de
traditionele vinificatie en minimale rijping van tien jaar
maakt deze wijn uniek. De wijn bereikt zijn top pas na
minimaal twintig jaar, maar zelfs jaargangen uit de jaren
zestig zijn nog uitstekend op dronk.
Sinds 1787 verbouwt de familie Touchais wijn op de
licht glooiende hellingen aan het riviertje de Layon en
inmiddels staat Jean-Marie Touchais aan het roer,
de zevende generatie. Naast 35 hectare wijngaarden
in de Coteaux du Layon, bezit de familie ook 115
hectares in Anjou. Toen de verkopen van de zoete
witte wijn na de Tweede Wereldoorlog terugliepen
besloot Joseph Touchais de jaargangen langer vast te
houden en rustig verder te laten rijpen en niet, zoals
toen gebruikelijk, na een paar jaar vrij te geven. Door
de opbrengsten van de andere wijngaarden was dat
mogelijk. Inmiddels liggen er meer dan een miljoen
flessen Moulin Touchais te rijpen in de wijnkelders.
Vinificatie
Het ‘geheim’ van Moulin Touchais- de charme,
complexiteit en het unieke bewaarpotentieel- is de
oogst-strategie. 20% van de druiven wordt (met de hand)
geoogst als de druif nog niet rijp is en veel zuren bevat,
die van nature al ruim aanwezig zijn in de chenin blancdruif.
De andere 80% wordt ongeveer een maand later
geoogst, als de druiven overrijp zijn, inmiddels met een
hoog suikergehalte en zeer geconcentreerde smaak.
Door de ligging van de wijngaarden kan er edele rotting
optreden (botrytis cinerea), maar dat gebeurt zeker niet
ieder jaar. Het percentage druiven met botrytis varieert
tussen de 0 en 70%.
De vergisting vindt plaats door de gisten die van nature
aanwezig zijn en duurt enkele weken. De wijn wordt rond
april gebotteld en voor minstens tien jaar weggelegd. Na
deze tijd wordt bepaald of de jaargang de naam Moulin
Touchais waardig is, alleen dan wordt deze vrijgegeven.
Iedere jaargang heeft zijn eigen karakteristieken en smaak.
Afhankelijk van het weer, en daarmee samenhangend of
en in welke mate de druiven zijn aangetast door botrytis.
Wijn-spijs
Moulin Touchais wordt in sterrenrestaurants wereldwijd
geschonken. Door de perfecte balans tussen zoet
en zuren past de wijn bij vele soorten gerechten.
Bijvoorbeeld als aperitief bij wat zoute (wal)noten, en
kazen als Stilton, Roquefort of oude Goudse kaas. Is ook
een perfecte match met foie gras en past uitstekend bij
een dessert als tarte tatin.
Moulin Touchais 2005
Aangezien 2005 een warm jaar was, zit
er relatief veel botrytis in (60-65%) en dat
proef je terug in de wijn. De smaak is vol en
krachtig. Een complexe en verfijnde neus,
met vooral aroma’s van rijp exotisch fruit. Er
zit een klein bittertje in, een teken dat deze
jaargang zijn top nog niet bereikt heeft, maar
dat 2005 een geweldige jaargang is, is nu al
duidelijk.
-