Lustau, Pedro Ximénez San Emilio Sherry
OverzichtLustau PX Pedro Ximenez San Emilio 0,75L:
Lustau's San Emilio is een heel zoete sherry met een donkerbruine kleur. De zoete smaak ontstaat door het indrogingsproces van pedro ximenez-druiven. De sherry heeft een alcoholpercentage van 17% en heeft een langdurige rijping gehad in houten vaten. Een mooie sherry voor wijnliefhebbers die van goed zoet houden. Ook is het geschikt voor gebak, ijs en nagerechten.
Een typische Pedro Ximenez, maar dan haast perfect uitgevoerd. Na de oogst worden de druiven te drogen gelegd, tot ze veel vocht hebben verloren. Er zit nog weinig vocht in, wanneer de druiven worden geperst, echter is het sap wat er nog wel in zit enorm geconcentreerd. Nadat de Sherry maar liefst 12 jaar rijpt dankzij het zogenaamde solera systeem, krijgt Lustau Reserva P.X. San Emilio een heel complex aroma. Je ruikt en proeft sterke nuances van vijgen, rozijnen en dadels. Het prettige, zoete karakter gaat hand in hand met de fluweelachtige afdronk.
Het domein Lustau staat bekend om zijn kathedraalachtige gebouwen met zeer hoge plafonds en onberispelijke zandvloeren, die helpen om de temperatuur en vochtigheid stabiel te houden. In het vage licht dat de ramen binnendringt, krijgen de gebouwen het aanzien van tempels en wordt het drinken van een glas sherry binnen hun muren een mystieke ervaring. Op de vaten wordt een cryptische taal van de keldermeesters geschreven. Deze symbolen, getekend met krijt op de kop van de vaten, vertellen ons het verhaal van sherrywijnen vanaf het begin en hun evolutie door hun verouderingsproces.
Land | Spanje |
---|---|
Druivenrassen | Pedro Ximénez |
Merk/Wijnhuis | Lustau |
Kleur | Rood |
Smaakprofiel | Intens, Rond, Zoet |
Gebied | Jerez |
Awards | International Wine & Spirits Competition : Goud |
Verkoopargumenten | Serveren op 10-12 graden. De sherry's van Lustau worden geassocieerd met de beste sherry's van de wereld. De gemiddelde leeftijd is twaalf jaar. De wijnmaker Manuel Lozano heeft al zes jaar op rij de titel 'Best Fortified Winemaker' ontvangen. |
Vinificatie | Pedro ximénez-druiven worden na het plukken in de zon gelegd totdat ze praktisch rozijnen zijn. Daarna begint de gisting langzaam en wordt deze gestopt om alle natuurlijke suikers te behouden. De resulterende wijn veroudert gedurende twaalf jaar in contact met de lucht in Jerez de la Frontera. |