Carlos Serres DOC Rioja brut metodo tradicional
OverzichtCarlos Serres DOC Rioja brut metodo tradicional:
Wijngaard & kelder
Druivensoort(en): 47% viura, 35% chardonnay en 18% tempranillo blanc
Rijping van de wijn 19 maanden sur latte
Serveren en Proeven
Proefnotities:
Een rijke geur van de rijping op fles, gebakken brood en wat tutti frutti. In de smaak is eerst de stevige mousse aan set en deze wordt direct gevolgd door zachte zuren, gerijpt fruit en wat romigheid. De finale is lang en worden begeleid door de mousse.
Serveersuggesties:
Als aperitief, bij schaal & schelpdieren, gegrilde vis en gevogelte en frisse salades.
Serveertemperatuur:
6-8 °C.
Achtergrond
Gebied:
Rioja
Over de streek:
Rioja is het eerste gebied in Spanje welke in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 wordt deze status verhoogd naar D.O.C. en dit is dan ook de eerste Spaanse regio met deze status. Al tweeduizend jaar geleden bestond er in de Rioja een wijnbouwcultuur, zoals ook is bewezen door talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Deze cultuur zette zich tijdens de Middeleeuwen onder de bescherming van de kloosters voort. Gonzalo de Berceo, de eerste dichter die in het Spaans schreef, roemde in het klooster van San Milan de la Cogolla de eigenschappen van Riojawijn in zijn gedichten.
Over het wijnhuis:
Aan het einde van de 19e eeuw zijn bijna alle wijnstokken in Europa aangetast door de phylloxera vastatrix en dit is desastreus voor de wijnhandel. De fransman Charles (later Carlos) Serres ontdekt dat het huidige Rioja gebied vrij blijft van deze schadelijke druifluis en sticht hier Bodegas Carlos Serres. Hij was daarmee ook het eerste bedrijf die wijnen exporteerde en daarmee Rioja internationaal op de kaart heeft gezet. Bijzonderheden Sinds 2017 is het officieel in Rioja toegestaan om een metodo tradicional te verkopen, een kwalitatieve op fles vergiste wijn waarvoor de voorgeschreven regels strenger zijn dan voor cava.